fredag 22. januar 2010

Et undervurdert land

Vel, egentlig skulle det vært masse fuglefoto her, men det er et par grunner til at det ikke er det enda. For det første har mye av tiden gått med til tett regnskog og dårlig fotolys, og for det andre føler jeg for å si noen ord om Sri Lanka som reisemål.
Mulig jeg er mer forutinntatt enn andre, noe jeg ikke tror jeg er, men jeg må innrømme at jeg så for meg en ganske primitiv fugleferie. Har jo prøvd meg på India, og vet hva det kan bety, og forventet vel at standarden skulle ligge litt under det.
Magpie robin (Copsychus saularis)
Der tok jeg grundig feil.
Etter nesten 500 år med kolonistyre av henholdsvis Portugal og Storbritania, sistnevnte frem til 1948, har koloniherrene satt sitt preg på landet. Ikke nok med at store deler av dyrkamarka er kledd med te-plantasjer, innført av Robin Wilsom på 1860-tallet, men det Sri Lankiske folket har også klart å ta vare på de byggverk og fasiliteter kolonistene bygde opp.
Det nyter vi som turister godt av i dag. Ikke bare bor vi lukseriøst og billig, men også maten vi får servert er et kapittel for seg.
Det Sri Lankiske kjøkken er rett og slett utsøkt. Hvis man igjen sammenligner med India, er dette mange klasser over. Rensligheten like så, for det har så langt vært fullstendig bortkastet å utruste seg med idoform og immodium...
Når det er sagt, er nok alt dette sett ut fra et grundig egoistisk synspunkt. Det er ikke til så stikke under en stol at Sri Lanka er et fattig land, men stor fattigdom, og mange mennesker preget av en mangeårig borgerkrig.
Selv om borgerkrigen regnes som så og si over av de lokale, hørte vi senest i dag om bombeattentat i hovedstaden i forbindelse med det 26. presidentvalget, som er nært forestående.
Man kan bare håpe at landet får fred, og anledning til å utvikle seg. Turisme er i alle fall en av næringene de bør kunne satse på med tiden.
Chestnut-backed owlet (Glaucidium castanonotum)
Noen ornitologiske godbiter har vi også fått med oss da. Denne lille owleten (over) er en av 33 endemiske fuglearter på øya. Så langt har vi fått med oss rundt halvparten av endemene, med de beste regnskogene er fortsatt igjen.
Ellers har vi store forventninger til de to neste dagene. Da står Yala nasjonalpark på programmet, med gode muligheter for både leopard og leppebjørn.

2 kommentarer:

  1. Høres fantastisk ut. Kanskje jeg må ta turen selv i nærmeste framtid! Lykke til ;)

    SvarSlett
  2. Dette er spennende å lese, og jeg håper det kommer mer på bloggen. Lykke til videre.

    SvarSlett