torsdag 2. juni 2011

Fjols til fjells

Den årlige turen til Orkelsjøen i Oppdal er unnagjort. Våren er absolutt i ferd med å innta fjellet, og fjellfuglene i ferd med å etablere sine territorier.
Orkelsjøen i Oppdal er et av de lettest tilgjengelige fjellområdene i Trøndelag hvis man ønsker å oppleve fjellfugler som blåstrupe, lappspurv, fjelljo, boltit og fjellerke.

Med regn, vind og lavt skydekke før avgang klokken 06.30 på morgenen, valgte vi, Bård Nyberg og meg, å stole på yr.no, og for en gangs skyld var det lurt.
Forholdene på Orkelsjøen var upåklagelige, og en av de første artene som møtte oss på fjellet var en av områdets karakterarter, blåstrupe (Luscinia svecica).

En annen av områdets karakterarter er Norges kanskje vakreste buskspurv, lappspurven (Calcarius lapponicus). Minst fire hanner sang aktivt i området innenfor Stororkelsjøen.
På veien videre innover forbi Orkelsjøen fant vi en annen fjellfugl. Fjelljoen (Stercorarius longicaudus) hekker i området med flere par.
På vei hjemmover stoppet vi på veiens høyeste punkt, og gikk innover fjellet på leting etter boltit og fjellerke. Det ligger fremdeles mye snø i området, så når vi var i ferd med å gi opp, gikk vi oss på to par boltit (Charadrius morinellus) på noen barflekker innpå myrene.

4 kommentarer:

 1. Tiltalende bilder og posting, Bjørn! Alt for lenge siden jeg så lappspurv i hekkedrakt, kjenner jeg på meg. Og beretningen din fikk det jammen til å krible i turplanleggingsmuskelen ;)

  SvarSlett
 2. Dette virket som en meget spennende turrute!
  Fått fint mangfold i bildene og flotte bilder!
  Blåstrupe bildene var helt topp!

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Vraiment belles , ces photos. J'imagine le travail d'approche.

  Un vrai pro.

  Bravo

  Roger

  SvarSlett
 4. Vakre duse farger i bildet og pene fugler. Flotte bidler.

  SvarSlett