mandag 7. juni 2010

Alaska skyline

Upåklagelig utsikt

Etter et par dager i Fairbanks med tur opp til Yuokon river, kjørte vi i går i retning Denali. Vi bestemte oss for å kjøre en "omvei" og ta med oss Denali highway, som er en over 20 mil lang grusvei som går over fjellet. Denne er blandt de mest populære for fuglekikkere, og ena v artene som henger høyest er Smith's longspur. Denne fuglen er på tilbakegang i Alaska, og flere kjente hekkeplasser er borte. Vi klarte heller desverre ikke å finne fuglen, men turen over fjellet ga gode fotomuligheter på andre ting i stedet.

Svarthetteparula (Dendroica striata)

I min tidligere gjennomgang av skogsangerne, nevnte jeg at vi hadde sett alle som kunne forventes å se i Alaska. Jeg glemte imidlertid av svarthetteparulaen. Om det er fordi den er så vanlig (sett to ganger i Norge, Jæren og Titran, og med det den eneste som er sett to ganger i landet) er jeg ikke så sikker på, men gjensynet med denne flotte skogsangeren var definitivt morsomt. Selv om den syngende hannen i praktdrakt er noe helt annet enn en ungfugl på høsten.

Say's phoebe (Sayornis saya)

Kikker etter bison
På en av sandbankene i de mange elvene langs Denali highway oppdaget vi en flokk med i overkant av 20 bison. Nytt pattedyr på listen for både Jan Kåre og meg.
Fox sparrow (Passerella iliaca)


Gråkinnskogtrost (Catharus minimus)

Nå har vi hatt vår første dag i Denali nasjonalpark. Den resulterte i fire grizzlybjørner, en ulv, rødrev, rein og fjellsauer. Det meste var på alt for lang avstand til foto, men vi har håp om at de to neste dagene i nasjonalparken vil gi resultater det er verd å blogge om.

2 kommentarer:

  1. Fantastiske bilder Bjorn! Say's Phoebe er en av mine favorittfugler. Du har faatt bra uttelling paa de faa parula-artene som hekker i Alaska. Har dere faatt med dere Vannparula ogsaa?

    SvarSlett
  2. Nei, der har vi jo en til vi ikke har tatt med, men det er litt lett å glemme at det er en parula da..... Say's Phoebe var tøff. Fant reir av den oppunder et tak på et uthus.

    SvarSlett