fredag 11. juni 2010

Ekstreme Barrow

Sabinemåke (Xema sabini)

Barrow et et ekstremt sted på mange måter. Det er den nordligste bosetingne i Amerika. " Top of the world" kaller amerikanerne stedet, men det er naturligvis sett fra deres ståsted.
Nå i midten av juni ligger havisen tettpakket opp mot strendene, og strekker seg så langt man kan se. Den begynner imidlertid tydelig å sprekke opp litt, og i løpet av kort tid er den borte.
Fort går også snøsmeltingen og opptiningen av tundraen også, og store ansamlinger vannfugler har ankommet områdene rundt byen.
Flere tusen vadere er i området, og blant de mest tallrike er: polarsvømmesnipe, svømmesnipe, sandsnipe, myrsnipe, kanadalo og langnebbekkasinsnipe. Av andefugler er det havelle som er den dominerende arten sammen med stjertand, og selvfølgelig de tre ærfuglartene, praktærfugl, stellersand og brilleærfugl. Sistnevnte er mye av årsaken til at folk reiser til Barrow. Dette er en fugl som står på verdens rødliste over truede arter, og Barrow er et av de lettest tilgjengelige stedene for å få denne arten.
Det gjorde vi i stort monn allerede første dag, med 19 loggførte par. Når en i tillegg kan boltre seg med alle vadefuglene og en fire-fem snøugler som holder seg i området, så skal en nok få de ni dagene vi har til rådighet til å gå.

Alaskasnipe (Calidris melanotos)

Alaskasnipas vårritualer er et av de mest spektakulære jeg ahr sett på lenge. I en vannvittig spillflukt blåser den opp brystet og lager hule ho-ho lyder som bærer langt utover tundraen.

Brilleærfugl (Somateria fischeri)

Kanadalo (Pluvialis dominica)
Polarsvømmesnipe (Phalaropus fulicarlus)
Sandsnipe (Calidris pusilla)
Et mer fyldig referat fra dagene i Barrow vil komme etterhvert. Nå er det tid for lading av batterier på alle vis, og gjøre seg klar for en ny fotodag i morgen.

5 kommentarer:

 1. Ja dette lover bra for resten av oppholdet:o) Jeg er mektig misunnelig....

  SvarSlett
 2. Dette så knall ut Bjørn! Lykke til videre! Litt misunnelig..

  SvarSlett
 3. skulle gjerne vært der jeg også!! supre bilder (ps: du må la JKN få låne din data innimellom, hans bilder kommer ut noe uklar på bloggen (jeg er sikker på at de ikke egentlig er det nemlig))

  SvarSlett
 4. Ja, dette er skikkelig morsomt. Nye fotomotiver overalt, og stort sett av drømmearter hjemme i Norge.
  CTI: MK4

  SvarSlett
 5. Brilleærfuglen må ha vært helt knall...

  SvarSlett