onsdag 9. juni 2010

Endelig bjørn!

Binne med en av to unger

Etter over tretti timer i buss i Denali nasjonalpark, og to dager med stort sett labert vær og lite å se, var forventningene til dagens tur relativt sparsomme. Det var nok ikke så enkelt å få disse bjørnene på skuddhold som jeg hadde tenkt på forhånd, og selv om vi hadde sett fire bjørner på de to første dagene, var de på alt for langt hold til å fotograferes.
Derfor gjorde hjertefrekvensen et kvantesprang opp på skalaen når vi oppdaget ei binne med to unger ikke så langt fra veien. De gikk å beitet i lia litt ovenfor oss, og etersom de nærmet seg, kom de på perfekt høyde for foto fra bussen. Etter noen minutters intens knipsing var bjørnefotoene i boks, og turen reddet.

En av to bjørneunger

Nå er dt ofte slik at når det først løsner, så løsner det skikkelig. Så også idag. Etter å ha snudd inne ved Wonder lake og startet turen tilbake, oppdaget vi en bjørn til ikke langt unna der vi hadde binna og ungene. Den gikk å beitet litt neei et dalsøkk, og var på for langt hold til å fotograferes. Like etterpå fant vi igjen binna og ungene på nesten samme plass som tidligere på dagen. Om ikke det skulle være nok gikk det ikke lange stunden til vi fant to nye bjørner et stykke lengre bort. Seks bjørner på en dag lar seg så absolutt høre.


Binne med unge nummer to

Grizzlybjørnene i Denali er relativt lyse i pelsen, og på avstand lyser de godt opp i terrenget. De to ungene til denne bjørnen var veldig ulike i fargene. Den ene (i midten) var mørk, mens den andre (nederst) var lys som moren.
Det er finnes bare grizzlybjørner i Denali, og de er en underart av brunbjørn (Ursus arctos)


Busskø utenfor et av flere besøkssentre i parken

Denali nasjonalpark er en av Alaskas absolutt største turistmagneter, og flere hundre kjøres hver dag inn i nasjonalparken for å få oppleve dyreliv, natur og Mt.McKinely (6194 moh), som er USAs høyeste fjell. Nasjonalparken strekker seg over 25000 kvadratkilometer.

Elgku med kalver

Et av de andre store pattedyrene det er mulig å se i Denali er elgen. Den store Alaskaelgen er godt kjent for sine praktfulle horn, og ikke sjelden teller de godt over tjue tagger. På denne årstiden derimot er det ingen okser å se i områdene publikum slipper inn i. Kuene derimot har kommet ned i lavlandet for å kalve. Det er mer vegetasjon og gjemme seg i for predatorer der. Kalvene på bildet er bare noen få uker gamle.

Caribou

Caribou er en villrein som opptrer i flere mindre flokker i nasjonalparken. Hos caribouen vokser begge kjønnene store gevir, noe som er særegent for dette hjortedyret.

Ground squirrel

Jordekorn er det mange av i Denali. De inngår som en viktig del av næringskjeden, og uheldigvis for dem står de nederst. Alle jakter på jordekornene. Til og med bjørnene finner det bryet verd med å fange disse små dyrene.
Etter dagens fangst er jeg godt fornøyd med oppholdet i Denali. I morgen setter vi oss på flyet til Barrow, der vi skal være de neste ni dagene.

2 kommentarer:

  1. Gratulerer med bjørn på skuddhold! Sikkert en flott opplevelse!

    SvarSlett
  2. Flotte grizzly bilder! Lykke til nordover til Barrow. PS.har endret nettadresse til bloggen min: http://frodejacobsenphoto.blogspot.com/. Den gamle linken i blogglista di er dermed inaktivert og maa oppdateres:o)

    SvarSlett