torsdag 31. desember 2009
Romjulsrally
Morgenen etter var vi på plass i Grimstad, og det var heldigvis den Nordamerikanske gjesten også. Det er tredje gang at denne arten er observert i Norge, og sist gang var vel en gang på 80-tallet.
Med litt tid til overs, la vi turen nedom Lista for å lete etter myrpiplerke, vannpiplerke og rørdrum. Det ble imidlertid bare med den ene, men å se en rørdrum spaserende åpent på iskanten var vel verd de ekstra milene.
Godt nytt år til alle lesere av bloggen.
lørdag 14. november 2009
Europas vestligste

I mangel av spennende fugl å berette om fra Azorene i dag, tenkte jeg å vise frem noen av øyas beste lokaliteter. Vi har fått to nye turarter i dag, snøspurv og dvergsnipe, og for min del er jeg oppe i hele 47 arter så langt.
Det meste av dagen i dag brukte vi i Ponta Delgada. Det er øyas nordligste punkt, og derfra er det ikke lange biten over til naboøya Corvo, som er enda mer kjent som trekkplaster for nordamerikanske spurvefugler på høsten. Ponta Delgada er en liten landsby, og i tillegg til jordene og områdene på selve spissen, er hagene i landsbyen verdt å sjekke. Fajä Grande
Europas vestligste lille landsby heter Fajä Grande. Den ligger på vestkysten av Flores, og er kanskje det beste stedet for å finne nyankommet spurvefugl fra ”over there” på. Litt av problemet er at det er ganske stort og uoversiktlig, men vi gleder oss allikevel til å gå løs på området i morgen tidlig. Forhåpentligvis har dagens kraftige vestlige vinder akkompagnert av hyppige regnbyger, ført med seg litt fugl over dammen.
Den siste lokaliteten jeg tar med denne gang er Lagoa Branca. Dette er en kratersjø som ligger rundt 700 meter over havflata, og som er et bra sted for ender og dykkere. Det er også bygd opp et observasjoneskjul ved sjøen. Vi har ringnebbdykker, brunakke og krikkand fra stedet så langt.
torsdag 12. november 2009
Et lite stykke Amerika


onsdag 11. november 2009
Caob da Praia

Stedet ligger på et industriområde, noe det også bærer preg av i form av søppel, lukt og fyllinger, og en får bare håpe at det berger for videre utbygging.
tirsdag 10. november 2009
Første dag på Azorene

Etter å ha kommet oss frem til vadet hotspot nummer en for ameriaknske vadere i Europa, begynte det imidlertid å regne ganske kraftig, men med masse småvadere i dammene foran oss, var iveren så stor at vi brydde oss mindre om regnet.
Utpå dagen lyste det opp også, og det ble muligheter for litt foto.
Nevnbare arter idag: Blåvingeand 4, Toppand 2, Langnebbekkasinsnipe 2, Bonapartesnipe 2, Amerikasandlo 2.
søndag 25. oktober 2009
Ukrainas ansikter




mandag 19. oktober 2009
Tre varslera og ein mås

Rødhalevarsleren på Fornebu var veldig tillitsfull, og gjennomførte sin faste jaktrute uavhengig om det sto folk i nærheten eller ikke. Til stor glede for ivrige fuglefotografer.
Godt fornøyd, og i ferd med å vende nesen mot Lista, kom det melding om at hvitpannevarsleren, som ble merket for to måneder siden, var funnet igjen inne i en hage Vågsvoll. Sprøtt!!! Tre ekstremt sjeldene varslere i landet samtidig.

Dagen etter var jeg på plass på Gunnarsmyra, og steppekrattvarsleren, som hadde holds seg der noen dager var hovedmålet. Etter ti minutter oppdaget jeg fuglen sittende på en gjerdestolpe langt ned på myra. Alt for langt hold for foto, og med knapp tid til rådighet, ble det prioritert å lete etter hvitpannevarsleren i stedet for å jobbe med å få fotografert steppekrattvarsleren.
Dette var en prioritering som skulle vise seg å være smart, og etter noen minutter dukket den opp i samme hage som den ble gjenfunnet i dagen før. Også denne viste seg å være relativt tillitsfull, og den jaktet uforstyrret inne i hagen, mens ivrige fotografer og fuglefolk fulgte med fra utsiden av hekken.
Dagens og turens siste stopp ble i Bergen, der en amerikagråmåke har hatt tilhold i Lille Lungegårdsvann den siste tiden. Ja, den ser i alle fall veldig mørk og spennende ut, så får vi vente å se på prøveresultatene for å endelig å få fastslått om bergensmåka har tatt turen over Atlanteren eller ikke.
lørdag 10. oktober 2009
Rødstrupesanger på Utsira

Utsiras tredje og seneste høstfunn av rødstrupesanger ble funnet av Geir Mobakken i fyrharen i dag. Fuglen var tydelig ganske utslitt, og lot seg relativt lett fotografere i granplantningen.

Fuglen er en 1k fugl, og den har såvidt begynt å få litt rødt i brystet.
fredag 9. oktober 2009
En klassisk Utsiradag
Dagens høydepungkt ble servert av Atle Grimsby, som fant en tundrepiplerke på "Lapenjordet", og den viste seg etterhvert å være ganske fotogen.


Fotodagen startet med denne hauksangeren, som ble funnet ved nedgangen til Kvalvik, og den får æren av å avslutte dagens rapport fra øyen i vest.

torsdag 8. oktober 2009
Utsiraspesialiteter og 7D


En av fem fokusvalg hos 7D er punktfokus. Dette er et mikrofokuspunkt som egner seg godt for objekter som sitter godt skjult, eller har mange forstyrrende elementer i forgrunnen. Flaggspetten over satt i en relativt tett furubusk på Utsira, og kameraet hadde ingen problem med å treffe fuglen med autofokusen, selv i dårlig lys, og på frihånd med 500mm. (Dette ville MK3 hatt store problemer med)
Fortsatt er jeg spent på hvordan følgefokusen fungerer, men har testet litt på måker i flukt, og så langt virker det lovende. Har kun testet alternativet med hovedfokuspunkt + 4 hjelpepunkter enda.
Så får vi se hva dagene fremover bringer på Utsira. Det er meldt lovende vær til helga, selv om det frister fryktelig med en ny tur til Ona, som har slått til med høstens andre amerikaner, gråkinnskogtrost.
mandag 5. oktober 2009
Øyloffing og hvitkronespurv

fredag 18. september 2009
Sitronerle på Skatval

Et godt fugleår i Trøndelag fortsetter, og endelig er det Stjørdal sin tur til å slå til. Med kuhegre nordafor oss, og orientbrakksvale og svarteavsmåke bare noen kilometer lenger sør, dukket det i går opp ei sitronerle på Skatval.