
I fare for at noen begynner å bli lei av styltesnipebilder, tar jeg sjansen på å legge ut noen til. Det er tross alt ikke så alt for ofte man får muligheten til å knipse på "bombe"vadere i Stjørdal.
Alaskasnipe (Calidris melanotos)
Alaskasnipas vårritualer er et av de mest spektakulære jeg ahr sett på lenge. I en vannvittig spillflukt blåser den opp brystet og lager hule ho-ho lyder som bærer langt utover tundraen.
Brilleærfugl (Somateria fischeri)
Busskø utenfor et av flere besøkssentre i parken
Denali nasjonalpark er en av Alaskas absolutt største turistmagneter, og flere hundre kjøres hver dag inn i nasjonalparken for å få oppleve dyreliv, natur og Mt.McKinely (6194 moh), som er USAs høyeste fjell. Nasjonalparken strekker seg over 25000 kvadratkilometer.
Et av de andre store pattedyrene det er mulig å se i Denali er elgen. Den store Alaskaelgen er godt kjent for sine praktfulle horn, og ikke sjelden teller de godt over tjue tagger. På denne årstiden derimot er det ingen okser å se i områdene publikum slipper inn i. Kuene derimot har kommet ned i lavlandet for å kalve. Det er mer vegetasjon og gjemme seg i for predatorer der. Kalvene på bildet er bare noen få uker gamle.
Etter en dag uten wi-fi er vi endelig på nett igjen, og endelig har vi fått stiftet bekjentskap med turens første bjørn.
”Svartbjørn” ropte Jan Kåre forsiktig mens vi sto å fotograferte parulaer. I enden av ei gammel beitemark 50 meter bortenfor oss lusket det en svartbjørn i vegetasjonen. Kameralinsene ble raskt rettet i retning bjørnen, og jeg fikk fyrt av et par bilder før jeg prøvde å komme meg nærmere dyret.
Selv om jeg ga meg tydelig til kjenne med hosting og snakking, fortsatte bjørnen målbevisst sin gange nedover lia uten å en gang se opp på hva som foregikk. Det var uansett en flott opplevelse, og en fin avslutning på vårt besøk på Kenai halvøya.
Besøket i Homer har også gitt oss de første kanadatranene. Dette individet satt på mudderflatene nedenfor Nature wildlife visitorsenter i Homer, og poserte i regnet.
Myrteparula (Dendroica coronata)
I løpet av de to siste dagene har vi også komplettert de parulaene som er mulig å få her oppe med townsend’s, orange-crowned og yellow-rumped.
Hvithodehavørn (Haliaeetus leucocephalus)
Wilsons warbler (Wilsonia pusilla)
Etter 26 timers reise, ei relativt kort natt i Anchorage og med antydning til jetlag, var det greit med en rolig start i områdene rundt bye den første dagen.Rolig på mange måter, for det har vært "Memorial day" her i dag, og det var benerkelsesverdig liten trafikk i morgentimene i og rundt byen.
Det er mange flotte fuglelokaliteter rundt Anchorage. En av dem er en ferskvannsinnsjø, og en spasertur rundt den ga god uttelling på vannfugl. Noen av artene vi hadde rundt sjøen var purpurhodeand, gråstrupedykker, amerikablesand og flekksnipe.
Hvitkronespurv (Zonotrichia leucophrys)
Koffor ska man te Møre for å sjå på fugl når man kan fårrå te Alaska?
På den første dagen i Alaska fikk jeg også gleden av å møte en gammel kjenning fra Ona i fjor høst, "pøbelspurven". Gjensynsgleden var stor, og etterhvert skulle det vise seg at hvitkronespurven er en særdeles vanlig fugl i de sørlige delene av Alaska.
Den siste delen av dagen har vi brukt til å forflytte oss sørover langs Seward Highway til havnebyen Seward. Morgendagen tilbringes i områdene rundt byen, som kan by på store og innholdsrike mudderflater, og på en båttur ut på havet for å se etter havsfugl.